lördag 31 mars 2012

Kvällens begivenhet

Vore det inte bättre om vi alla tänkte lite mer på vår miljö varje dag, året om? Sparade energi i vardagen, gjorde kloka val gällande hushållsströmmen, färdades med omsorg, sopsorterade bättre, tog ansvar för vad vi åt, konsumerade bra mycket mindre... Listan kan ju göras lång!

Tagit helg

Några av oss är trötta och förkylda, och har tagit oss en lördag utan måsten. Andra av oss har också tagit det mer än lugnt. Det har inte hänt mycket!

måndag 26 mars 2012

Rötter

Samma vecka som jag flyttade hemifrån, till den lilla ettan med kokvrå på öster om stan, då sålde dåvarande Växus Hibiskusar till ett mycket förmånligt pris för en fattig student. De blommade sedan överdådigt i alla lägenheter som följde, såväl i ettan, tvåan som trean på söder, men vantrivdes något så vansinnigt under åren i radhuset från femtiotalet. Efter sex år på landet ger de nytt liv!

Jag har slutat att skrika gubbjävel

Idag menade en överläkare, på fullaste allvar, att det inte spelar någon roll om Gustavs fötter så pekar rakt bakåt, så länge som han kan gå på dom. Förhoppningsvis lät det bättre inne i hans eget huvud!

Själv kan jag ju tycka att det är bra om Gustav inte har ont i sina fötter, drabbas av kramper, eller får men för framtiden av sina besvärliga deformeringar. Kanske vore det önskvärt att han även kunde röra på sig i den utsträckning som han vill och så väl behöver? Det vore ju också intressant att faktiskt få veta hur det kommer sig, att hans fötter har krympt tre storlekar under dryga året!

söndag 25 mars 2012

Söndagsbilder

Idag är det åter dags för mig att ta Ett Foto I Timmen. Fler som gör samma sak, det hittar man här

Vid midnatt tackar jag för mig, med en ny bok vid min sida av sängen.

Vid elvasnåret är jag fullständigt fast i ett avsnitt av Foyle's War på Sjuan.

Vid tiosnåret stickar jag upp något snabbt och litet i det gröna garnet. Resten ska bli en sjal av något slag.

Vid niosnåret kastar jag ett öga på nyheterna över de växande klädhögarna.

Vid åttasnåret har P välkomnats hem, han har varit på resande fot några dagar, och jag tar tag i tvätten. 

Vid sjusnåret försöker jag att lokalisera allt LEGO, samtidigt också transportera det dit där som det hör hemma.

Vid sexsnåret gräddas det våfflor. Det är ju som den dagen idag!

Vid femsnåret funderar jag på hur det kommer sig att så många mammor sminkar upp sig och fixar värsta frisyrerna innan barnbadet en söndagsförmiddag. Rynkar pannan åt det, ids själv ens inte göra det efter, och tar en bild på mitt eget skönasöndagsjag med fjärrutlösaren. (Vi väntar absolut inte tillökning! Jag har enbart dålig hållning, och nya medikamenter som tydligen mest sätter sig på magen i form av en ring.)

 Vid fyrasnåret tar jag mig en stunds vila på altanen.

Vid tresnåret somnar han i bilen, ungefär en minut innan det att jag sladdar in på gårdsplanen hemmavid.

Vid tvåsnåret äter vi lunch på Viktors favorithak. "Det allra bästa är, att man får samma mat varje gång."

Vid tolv- och ettsnåret är vi där än, och roar oss bland annat i denna.

Vid elvasnåret befinner vi oss på badhuset. Känner mig dock inte bekväm med att fotografera där inne. (Gud förbjude, att någon annan skulle hysta fram en kamera i närheten av min egen vinterbleka kropp!)

 Vid tiosnåret packar vi in oss i bilen.

Vid niosnåret jagar han sin egen skugga, ätandes den Piggelin han minsann inte åt igår.

Vid åttasnåret dricker jag kaffe på bron, och är nyfiken på de som ska flytta in där på andra sidan vägen.

Vid sjusnåret roar han sig själv, tillsammans med Pettson, Findus och mucklorna.

Vid femsnå..., förlåt sexsnåret ska det ju vara, dricker jag kaffe och läser söndagstidningarna.

 Vid ettsnåret har jag bara några få sidor kvar att läsa i denna bok.

Vid midnatt (Eller är det senare än så denna dag?) kollar jag in Åhléns nya överkast. Mycket besynnerligt, då ingen säng i det här hushållet är utan!

lördag 24 mars 2012

Dagens

I trädgården. I massor!


Frukt(an)

Det kan vara så att jag nu har dödat det här äppelträdet med hjälp av en slö gammal fogsvans. Min tanke var att beskära det kraftigt, då det aldrig någonsin burit frukt.


Vikten av motion

Jag får ständigt bannor av mina läkare, och är mycket väl medveten om vikten av att låta hjärta och lungor arbeta regelbundet. Saken är den att jag tycker att det är så urbota tråkigt. Promenader utan mål och mening (då utöver hälsoaspekten) ger mig absolut ingenting, och att springa vill inte mina leder vara med om. Jag har faktiskt också svårt att hitta åt tiden för träning i vardagen min.

Mina nya medikamenter har dock inneburit att jag måste, på allvar. Överväger därför att införskaffa ett motionsband, för då kan jag kanske kombinera nytta med nöje.


onsdag 21 mars 2012

En akvarelluppgift rakt upp i krysset

Jag var allt lite orolig innan det att jag presenterade uppgiften i estetisk verksamhet för mina elever idag, och räknade med att det hela kunde sluta med att jag fick 29 akvarellaskar i huvudet innan lunch. De går sista året på ett elitidrottsprogram, med en bollsport som inriktning, och har själva alls inte valt att ägna sig åt bildämnet.(De är dock så himla fina, beklagar sig aldrig direkt inför mig, och gör faktiskt allt det där som jag säger åt dom att göra.) 

Dagens tretimmarspass resulterade i finfina porträtt, prov på uttryck, stolta miner och sträckta ryggar! Väckt nyfikenhet på såväl akvarellfärg, Lars Lerin som Gunnel Wåhlstrand. Vad mer kan man som "hon den där nya bildtanten" begära?


Fint i fönstret

Jag skulle bara fylla på med några Mårbacka att ta skott av, men hittade samtidigt de här, alldeles fulla i knopp.


tisdag 20 mars 2012

Det är skillnad på holk och holk

En av mina absoluta favoritbloggare, Tant Kofta, undrar om alla kan skapa, ägnar sig åt evidensbaserade undersökningsmetoder, dokumenterar och delar med sig till oss andra via webben, och tar mer än väl hand om småfåglar som söker bo. (Hon har dessutom lyckats att lära mig sticka koftor uppifrånochner! Jag som av rektor blev ombedd att byta till träslöjd på högstadiet.)

Här ingår det tyvärr inte ens flyttstädning varje år, och tre av våra lägenheter har just blivit av med sitt insynskydd i form av en kaprifol. Kanske borde det bli ett fall för störningsjouren eller hyresnämnden, då fastigheten nu också ska byggas om till ett piratskepp?


Färgkombo

Jag kan inte förlika mig med ordet färgkombo, men det är nog det som jag ägnar mig åt att hitta, då jag för tillfället försöker sticka enbart sådant som knyter ihop alla mina färgglada par byxor med annat som redan finns i min garderob. (Färgkombar man kanske då?)


lördag 17 mars 2012

Kanske får han ändå slutbetyg i idrott?

Han som inte har några som helst planer på att någonsin lära sig att simma, och därmed inte kommer att få något slutbetyg i idrott från grundskolan år 2022, han har idag alldeles frivilligt och med mening doppat huvudet under vattenytan på badhuset, och det många gånger. Det finns hopp!

torsdag 15 mars 2012

Mätt och belåten

Jag har ätit middag på stan efter jobbet, tillsammans med en fin vän, pratat om stort och om smått, lätt och svårt, har bekymrat rynkat pannan och sedan låtit skrattrynkorna jobba. Mer sådant, och oftare!

Vända andra kinden till?

Vi diskuterade länge igår, att man ska säga till en vuxen när någon bara slåss och bråkar på dagis, och inte slutar då man själv säger ifrån. Jag framhöll att man absolut inte ska slå tillbaka, eller fortsätta bråket, för då är man ju precis lika dum som den som började.

Pappan till den som jag diskuterade det hela med, han säger tydligen bestämt, att om någon slår en riktigt hårt, så hårt att man börjar gråta, då slår man tillbaka. "Man tar inte hur mycket stryk som helst!"

Jag undrar jag, på vilket vis vårt gemensamma barn kommer att knyta sina nävar?



onsdag 14 mars 2012

Jag åker på tummen

Har just påbörjat en Hitchhiker. Perfekt för det där nystanet Zauberball, som  legat länge utan att för den sakens skull ha blivit till några strumpor. 


Den läskiga nyckeln

Han är just inte rädd för något annat än nagel- och hårklippning, och har med tanke på att han aldrig sover sett det mesta på både teve och film utan att ens höja på ögonbrynen. Den gyllene nyckeln på Bolibompa det vägrar han dock att se utan sällskap av mamman och gosekuddarna sina. Denna stillsamma saga, och figurerna gjorda av gamla toarullar, flirtkulor och garn, är tydligen det absolut läskigaste som finns!


tisdag 13 mars 2012

Mellan Alvedon och Ipren

Det är ju inte så särskilt snällt mot någon, det att åka med Gustav till tandläkaren mellan en Alvedon och en Ipren, men det var som nödvändigt att få det gjort. Nu hoppas jag på att det som jag har inte smittar...

På vägen dit förevigade han mig med sin kamera, och där dök ju minsann den senaste Augustinen upp. Gör sig mycket bra till byxorna!


måndag 12 mars 2012

Febriga stickprojektstankar

Jag funderade i helgen på att lägga upp till en Snowbird av Heidi Kirrmaier, men till den räckte inte garnmetrarna i lagret. Ska nog försöka att få fatt på fler nystan i samma färg, för modellen, den är ju riktigt fin.


Annars får det bli Ysoldas Coraline, av just det garnet, Rowan felted tweed, en sådan som det först var menat till. Kanske ska mitt bruna Semilla fino bli till en Coraline, eller varför inte till en Manu av Kate Davies? Vilken modell gör sig egentligen bäst till det som jag har i min garderob? I vilka färger har jag vad?


Jag tar lite mer febernedsättande, och yrar vidare! På stickorna mina finns det för tillfället absolut ingenting.

Soppteater

När man är orkeslös, matt och febrig, då kan man i alla fall följa skådespelet utanför köksfönstret när man försöker att få i sig lite soppa.







Ja, det är våren!

Termometrarna har skjutit i höjden idag, både vad det gäller kroppstemperatur och vårväder, och man har bokstavligen kunnat se snödropparna växa upp ur gräsmattan hos oss. 



lördag 10 mars 2012

Ur led är schlageryran!

Här saknas både fjäderboan och smågodiset, Viktor röstar på Top Cats samtidigt som han spelar Pirates of the Caribbean på Nintendot, och Gustav han har faktiskt redan gått och lagt sig. (De röstade ju i fredags på hans fritids, och då vann Loreen. Varför då bemöda sig om att titta? Kärleken hans har dessutom sagt att han måste ringa och rösta på Danny...)

fredag 9 mars 2012

En lista, så här på fredagskvällen

Hos stickamera hittade jag den här listan: 


1) Vilken låt lyssnar du mest på just nu?
Det är dött lopp mellan valfri Nanne Grönvall och de som förekommer i Mary Poppins genom Gustavs volymkontroll.

2) Vilket ljud är det vidrigaste du vet?

När min mamma filar sina naglar, då låser sig mina käkar. 

3) Vilken var den bästa filmen du såg under 2011?
Jag tyckte väldigt mycket om The King's Speech. 

4) Har du läst någon bok som förändrade ditt liv? Om ja, hur?
Familjen Kaspersens underbara resa, en bok som fanns hos mina grannar på landet, och i vilken jag insåg att jag faktiskt kunde läsa själv. Sedan dess har jag läst!

5) Vilket är ditt drömjobb?

Jag trivs alldeles utomordentligt väl som bildlärare, och drömmer faktiskt inte om något annat yrke.

6) Vad är det första du (oftast) tänker när du vaknar?
Ååååh nej!

7) Vilken bok läste du senast?
Niceville, av Kathryn Stockett, en mycket läsvärd historia.

8 ) Vilket landskap föddes du i?
I vilket landskap ligger Solna?

9) Vilket landskap bor du i nu?
Närke


10) Om du är i ett förhållande, vad tycker du allra bäst om hos din partner?
Det att han också är vi.

11) Vad gör du allra helst en ledig dag?

Just ingenting.

12) Tre filmer du kan se om och om igen?

Amelie från Montmartre, Italienska för nybörjare och Moulin Rouge

13) Vad lugnar dig?

En stickning håller mig från galenskapen.

14) Vad längtar du efter?

Att få komma ifatt mig själv.

15) Världen behöver mer…?

Hänsyn

16) Godaste smaken?

Salt

17) Ett favoritljud?

Barnaskratt

18) Trivs du där du bor eller önskar du att du bodde någon annanstans?

Jag kan inte bo bättre!

19) Vad är det första du gör på morgonen?

Lägger in en prilla.

20) Är du förlovad eller gift? Om inte, skulle du vilja vara det? Varför?

Det var länge sedan det att vi kom överrens om att vi faktiskt ska gifta oss, valde ut ringar och så, men... Vi kommer inte överrens om platsen för själva vigseln! Jag tänker mig kommunhuset i Fjugesta, och P tänker sig något mer i stil med Rom.

21) Tre prylar du inte kan vara utan?

Något av allt det där med internetuppkoppling, diskmaskinen och så självklart Gustavs kontaktbok.

22) Tre saker som alltid finns i ditt kylskåp?

Laktosfri mjölk, Bregott och påläggsskinka.

23) Vad kan du absolut inte motstå?

Snuset

24) Om du fick ge dig själv en present just nu – precis vad som helst, vad skulle det bli?

En länsstol från Norrgavel, en ljust grå med vadmal och fårskinn.


25) Om du skulle vara en figur från bokvärlden, vem skulle du vara då?
Jag skulle vara Alfons Åberg. Jag ska ju bara, somnar inte i det första taget, gillar sannerligen lördagsfriden, har haft odjur under sängen och tycker inte om att slåss...

torsdag 8 mars 2012

Som en schlager

Denna torsdag var lika trist och tråkig som låtarna i årets melodifestival. Tonartshöjningen var särskolediscot tillsammans med Gustav, men inte ens det var så särskilt minnesvärt.

tisdag 6 mars 2012

Jag har fått mail!

Fick just det finaste mailet, från en av mina tidigare elever. Ett mail med många symboler, leenden, rosor och kramar, för säkerhets skull också förtydliganden i text inom parenteser. Det värmer!

Inte så särskilt synd om mig

Det är alls inte så illa som det kan låta! I väntan på sjal kan jag pryda halsen och matcha vårbyxan med en sev[en]circle. Jag har hembakat bröd som räcker ännu ett tag. Piffning pågår, om än mycket långsamt, i köket. Det är dubbla avsnitt av Project Runway nu ikväll. 


Inte bara solsken precis

Fy bubblan för feber och snoriga näsor, inställda aktiviteter, sexårstrots och tonårsfasoner, trista blixtbilder, dagar och kvällar med enbart en massa måsten, döda möss i mellanväggar!


lördag 3 mars 2012

Lögardag

Man blir trött av att spendera sin lördag på badhuset, så trött att man inte orkar så särskilt mycket mer.

fredag 2 mars 2012

Tala om nyheter

Idag träffade han på en äldre herre på ICA, vår Viktor, som också tyckte om att tala om nyheter. De diskuterade "bombarderingarna i Syrien", "han den där putten i Ryssland som inte följer reglerna för hur som man faktiskt röstar", och så avslutade de med att resonera kring huruvida det är bättre att stanna i bilen om man känner att man behöver lägga en riktig rökare, "en sådan där jättefis som luktar riktigt illa för alla andra än en själv".

Viktigt meddelande

När jag hämtade tidningen imorse flög dom över mitt huvud på väg mot fågelsjön bredvid, dom där gässen.

torsdag 1 mars 2012

Det bidde typ en tumme

Idag är det egentligen dags för EFIT, men det bidde det ingen för mig. Visar istället prov på en mobil morgon, och önskar att jag hade en flådigare iPhone än den som jag har, en med bra mycket bättre bildkvalitet.