måndag 23 mars 2015

Energi

Hon som är totalt dränerad på energi, hon har ägnat hela kvällen åt att läsa in sig på det där med solceller i kombination med värmepumpar av skilda slag.

Vad är det som fungerar bäst här i svängen av världen där som vi nu bor, där berg och jord tydligen icke göre sig besväret? Luft/luft eller Luft/vatten, och hur mycket låter egentligen sådana saker? 

Vid teoretiskt uträknande av de tänkta solcellernas eventuella överskott, det att sälja, elbolag och priser, skattereduktion eller inte, timerfunktioner på hushållsapparater, kommunala regler, tilllstånd och kommande pappersarbete fick hon svår huvudvärk, och tog sig ett glas vin.

2 kommentarer:

 1. Båthuspernilla23 mars 2015 22:08

  Luft-luft bullrar ganska mycket både ute och inne och kan lätt ge ojämn värme om man inte har väldigt öppen planlösning. Har huset vattenburet system idag skulle jag satsa på luft-vatten med solfångare och en bra ackumulatortank.

  Låt inte någon gåpåig säljare lura i dig att det är en bra idé att hänga utedelen till en luft-luft värmepump på fasaden. Det ger med största sannolikhet ett dovt vibrationsljud som sprider sig i husets stomme.

  Bor i radhus själv och bytte för ett år sedan bort antik elpanna & luft-luftvärmepump mot luft-vatten (ingen plats för solfångare eller ack.tank). Boendeklimatet blev otroligt mycket bättre. Ingen bulleande fläkt inne och värme i alla rum.

  (Ursäkta det långa inlägget, råkade bli lite engagerad.)

  SvaraRadera
 2. Vad uppvärming har ni nu då?
  Ett tips är att kolla lite, och kanske fråga på Värmepumpsforumet.
  http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/

  SvaraRadera